Vergeving

Recent nieuws


> Willem over Vergeving

 


> Willem bij de Nachtzoen

> Lees het artikel in Trouw

 

Willem Glaudemans geeft op aanvraag rond het thema vergeving:

Voor actuele informatie over deze activiteiten: zie agenda.

Contact: via secretariaat.

Vergeven: een groot woord met een soms zware lading, waar velen moeite mee hebben.

We leerden vroeger dat je moest vergeven, maar er werd niet bij verteld hoe je dat dan deed. Maar eigenlijk is vergeven eenvoudig, als je het kunt zien als een innerlijke schoonmaak. Je doet het uit liefde voor jezelf. Je hebt de ander, de ‘dader’, er niet bij nodig om te vergeven. Dat is de grote misvatting over vergeven: dat het over de ander gaat. Het gaat over jou. Jij kunt het aan jezelf geven.

Vergeven is het loslaten
van alle hoop
op een beter verleden.

En je hoeft niet te wachten tot de dader berouw toont, excuses aanbiedt, of op z’n knieën gaat. Je hoeft ook niet te proberen zijn motieven, of zijn jeugd te begrijpen, of te snappen waarom hij deed wat hij deed. Zolang we met de dader bezig blijven, komen we niet echt toe aan ons eigen proces, onze pijn, ons verdriet. Dat innerlijke proces gaat over het loslaten van wraak, haat, slachtofferschap en oordelen.

Je erkent dat je in je verwachtingen bent teleurgesteld, maar je stopt ermee nog langer van de ander te verlangen dat die jou gelukkig gaat maken. Je maakt daarmee je verleden schoon, zodat je in het heden weer vrij bent om te ademen. Vergeven geeft letterlijk ruimte in je lijf, in je leven. Het maakt je innerlijk gezond, ook lichamelijke klachten kunnen erdoor verdwijnen. Het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

> Lees en doe een oefening in het loslaten van verwachtingen.

> Beluister hieronder een openbaar Interview De kracht van Vergeving, Jacqueline Berg in gesprek met Willem Glaudemans, 9 mei 2010.

Play

 

Boek van Vergeving; Een gids van wond naar wonder

Een boek voor iedereen die in zijn leven met vergevingskwesties te maken heeft en er meteen iets aan wil doen. Dit is een praktische gids om direct te vergeven. Voor coaches, counselors, pastores, begeleiders, psychologen, leraren, HR-medewerkers, loopbaanbegeleiders, priesters, mediators, scheidingsbemiddelaars, systemische werkers, sociaal en maatschappelijk werkers, gedetineerden begeleiders, dominees, leidinggevenden. Zowel voor zichzelf als voor anderen.

Is vergeven moeilijk? Velen denken van wel. Ze zien het als een lang en moeizaam proces dat veel energie en tijd kost. Maar dit hoeft echt niet zo te zijn. Je schaadt alleen jezelf als je niet vergeeft, en dat kost pas veel tijd en energie. Dit boek geeft je alle middelen in handen om snel en effectief te vergeven. Ook bij kwesties die misschien al heel lang spelen of lang geleden gebeurd zijn.

Je krijgt hier een voor een alle bouwstenen voor vergeving op een lichte manier aangereikt. Elke stap kan jou direct de ervaring van bevrijding brengen. Daarnaast biedt dit boek je twee methoden voor vergeving en zelfvergeving: eentje voor ‘wat taaiere ego’s’ en eentje die de kwestie direct overgeeft aan een hoger niveau. Het sleutelwoord hier is overgave.

‘Was dit boek er maar toen ik in 1988 in rouw werd gedompeld na de ontvoering en de moord op mijn dierbare man Gerrit Jan! Dat had me heel wat jaren gescheeld. En tegelijkertijd ben ik dankbaar voor mijn proces. Ik heb het wonder van vergeven mogen ervaren. Alleen daarom al is het waard mijn leven geleefd te hebben.’ (Uit het voorwoord van mevr. Hank Heijn-Engel.)

Meer info:

Download de Kaart Vergeving in het Kort, als inleiding op Vergeving en toevoeging bij het Boek van Vergeving.
Boek van Vergeving; Een gids van wond naar wonder, Willem Glaudemans, 172 pagina’s, hardcover, Uitgeverij Ankh-Hermes, maart 2013, Download aanvullende boekinformatie
Het-wonder-van-vergeving-150 Het wonder van Vergeving; Een werkboek, Willem Glaudemans, 359 pagina’s, oorspronkelijke editie hardcover, Uitgeverij Ankh-Hermes, mei 2002, nieuwe editie: 4e druk augustus 2015, softcover.
Bewustzijn-in-Zutphen-Willem-Glaudemans-100 De Ziel zoekt heelwording (download), Interview, Bewust Zijn magazine, september 2008, p. 14 – 18
Staya-Erusa-Willem-Glaudemans-vergeving-100 Vergeven doe je voor jezelf (download), Staya Erusa magazine, december 2008, p. 17, 19 – 21
‘Vergeven is niet zo moeilijk’, Trouw, 19 april 2013, p. 32 e.v.
Hella-en-Willem-Glaudemans De wandeling (bekijk uitzending) , TV-programma KRO, 3 en 5 april 2009
Prana-Vergeven-als-inwijdingsweg-100 ‘Vergeving als inwijdingsweg’, Prana, nr. 128, januari 2002, p. 68 – 83,