Oefening: Het halletje

Voor veel mensen is het heel moeilijk om de deur te sluiten achter iets waarvan ze al lang weten dat het niet bij hen past, niet vervullend is, hun niets oplevert, zoals: een verkeerde baan, een doodlopende relatie, een onjuiste woonplek, of in principe leuk werk dat zijn tijd al lang gehad heeft enz. En omdat ze die deur niet sluiten, kunnen ze ook niet een andere deur openen waarachter hun hoop en belofte ligt. Ze blijven in het halletje daartussenin staan, met beide deurknoppen in de hand. Sommigen gaan zelfs wonen in dat halletje bij gebrek aan lef om te kiezen.

Als dit beeld je aanspreekt kun je de visualisatie-oefening hieronder doen. Het kan je helpen om een glimp te krijgen van wat zich achter de tweede deur bevindt en je zo de stimulans geven om een uitgestelde beslissing te nemen.

Het beste werkt het om deze tekst zelf in een rustig tempo op een geluidsdrager in te spreken en dan met gesloten ogen af te luisteren en de beelden te laten komen. Of vraag iemand anders het langzaam met veel pauzes voor je voor te lezen.

 • Ontspan je en sluit je ogen. Haal een paar maal goed diep adem, gaap, rek je uit. Ga lekker zitten.
 • Ga naar een rustige plek in je binnenwereld, een veilige plek. Verbind je daar met je innerlijke wijsheid, je kracht, je centrum.
 • Stel je nu voor dat je in een halletje staat tussen twee deuren. Hoe is het om daar te staan?
 • Met je linkerhand houd je de deurknop van de deur links van je vast. Deze deur is nog niet gesloten. Met je rechterhand reik je uit naar de deur rechts van je, deze is nog niet geopend.
 • Je beseft dat je hier heel lang kunt blijven staan, en wie weet hier al heel lang staat. Je neemt een besluit.
 • Je richt je aandacht op de deur links van je. Je weet wat zich in die kamer bevindt, iets dat je echt achter je mag laten (een baan, een huis, een relatie, een financiële situatie). Je kijkt nog een keer in die kamer. Je voelt dankbaarheid voor de dingen en de mensen die je daar ziet. En toch weet je dat je verder moet gaan. Je bedankt de mensen en voorwerpen in deze kamer voor wat ze voor je hebben betekend, voor wat je hebt mogen leren. Je bekijkt wat je eventueel uit deze kamer zou willen meenemen. Dan sluit je de deur.
 • Adem diep uit.
 • Richt dan je aandacht op de rechterdeur. Je weet dat daar iets nieuws op je staat te wachten, iets dat je meer vervulling zal geven. Je reikt met je rechterhand uit naar de deurknop. Je opent de deur en kijkt naar binnen.
 • Wat zie je daar? Welk gevoel krijg je? Wat voor mensen zijn daar aanwezig? Is het er licht? Wat voor sfeer heerst er? Welk inzicht krijg je over de inhoud van deze kamer? Waar gaat het over? Wat is je perspectief?
 • Om dit echt tot je te laten doordringen, stap je over de drempel van deze kamer. Welke veranderingen in je leven zou dit met zich meebrengen als je hier naar toe ging? Hoe voelt dat? Haal diep adem als je deze kamer binnenstapt.
 • Neem nu de beslissing of je terug wilt naar het halletje, of in deze nieuwe kamer wilt blijven.
 • Wat zou deze keus voor je leven betekenen? Hoe zou je leven er gaan uitzien als je werkelijk deze stap zou zetten?
 • Doe je ogen weer open, adem diep uit, en schrijf de inzichten op die je gekregen hebt.

Zijn er beslissingen in je leven die erom vragen nú genomen te worden?

Welke deuren wil je sluiten? Welke deuren wil je openen?

 

© Willem Glaudemans.