Vergeving

Vergeven is het loslatenvan alle hoopop een beter verleden.

Wat is vergeven?

Vergeven is in wezen een innerlijke schoonmaak. Het is een daad van liefde voor jezelf, waarbij je de ander niet nodig hebt. Je bevrijdt jezelf van ballast uit het verleden die je niet langer met je mee wil slepen. Niet vergeven kan jou letterlijk ziek maken, het kost enorm veel energie die je liever gebruikt om te leven.

Hoe doe je dat, vergeven?

In wezen is het eenvoudig. Mits je inziet dat vergeven over jou gaat en niet over de ander. Zolang je met de ander bezig blijft, je afvraagt waarom hij het gedaan heeft, zolang je wacht tot de ander met excuses komt of spijt betuigt, dan ben je niet aan het vergeven. Je herhaalt dan je verhaal van je eigen gelijk. Je recyclet je haat, wraak, slachtofferschap en verwijten. Op een goede dag zie je in dat jou dit niets brengt. Dan ben je klaar om te gaan vergeven. De eerste stap is de wil om te vergeven. Je aandacht is dan niet meer naar buiten, maar naar binnen gericht.

Hoe werkt vergeving?

Er is een simpele methode om stap voor stap door het vergevingsproces heen te gaan. Je kunt dit zelf, of met begeleiding doen. Het begint bij het noteren van je pijnpunten, je ontdekt bij elk daarvan je teleurgestelde verwachtingen. Je spreekt die voor jezelf uit en laat ze één voor één los. Dit doe je vanuit het idee dat je trouw mag blijven aan je verlangen, maar ermee stopt dit van de ander te verwachten. Dat bevrijdt jou, geeft je weer innerlijke ruimte en vrede. Je verhaal is verdampt. Je maakt daarmee je verleden schoon, zodat je in het heden weer vrij bent om te ademen. Het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

En zelfvergeving?

Die werkt in principe op dezelfde manier. Je verwoordt voor jezelf waar je spijt van hebt of je schuldig over voelt, en laat de verwachtingen over jezelf los. Dit vanuit het idee dat je aan je oude zelf geen eisen kunt stellen die je nu inmiddels verworven hebt. Je ontslaat jezelf van de plicht in het verleden aan je huidige normen te voldoen.

Zie voor het hele proces bij Media de blauwe kaart ‘vergeving in het kort’.

Je kunt heel lang onder een appelboom blijven zitten,in de hoop dat er peren aan groeien.